• 18:00 – 22:00

Karate Klub "Centar"

images
Također objavljeno na portalu Rekreacija.hr. Piše: Davor Mrzak

Karate trening

Karate je sport koji mogu trenirati svi, svih uzrasta i dobnih kategorija. Svatko se može pronaći u jednom dijelu karate treninga. Oni koji su po prirodi ratoborniji i željni natjecanja mogu se odlučiti za treniranje borbi ili kata, a oni koji samo žele vježbati radi bolje kondicije i boljeg općeg psihofizičkog stanja mogu se opredjeliti za rekreativno treniranje karatea.

Nekad se karate trenirao u svrhu obrane od neprijatelja i to je zahtjevalo takav način treninga koji je karatisti omogućavao da nakon što se obrani ubije neprijatelja jednim udarcem. Danas se takav način treninga više ne prakticira već se trening temelji na učenju karate osnova koje nam omogućuju da se na njih kasnije nadograđuju tehnike koje se primjenjuju u sportskom karateu. Zato je karate sport koji mogu trenirati svi, svih uzrasta i dobnih kategorija. Svatko se može pronaći u jednom dijelu karate treninga. Oni koji su po prirodi ratoborniji, agresivniji, željni natjecanja mogu se odlučiti za treniranje borbi ili kata (borba za zamišljenim protivnikom) a oni koji samo žele vježbati radi bolje kondicije i boljeg općeg psihofizičkog stanja mogu se opredjeliti za rekreativno treniranje karatea.

Od 2012. na svjetskom prvenstvu u Parizu po prvi puta će se održati i natjecanje za osobe sa invaliditetom.

Upoznajmo sada karate malo bolje, korak po korak.

Trening početnika


U današnje vrijeme najviše djece počinje trenirati karate u vrijeme pohađanja nižih razreda osnovne škole. Obzirom na urbani način života trening karatea se morao malo prilagoditi uvjetima ovog modernog vremena pa se više ne trenira na tradicionalan način gdje je disciplina i čast ispred svega ostalog, pa tako treninzi nisu jednolični i monotoni kao nekad kada je bilo uobičajeno da se cijeli trening ponavlja jedan te isti potez ili stav. Ipak, pošto je karate drevna borilačka vještina nije se odustalo od discipline ali u jednom blažem obliku. Karate je dobar za razvoj cjelokupne motorike ali isto tako uči djecu disciplini, samokontroli gradi samopouzdanje koje je danas svima prijeko potrebno.

Svaki trening započinje pozdravom nakon kojeg slijedi zagrijavanje cijelog tijela kroz razne igre i igrice, najčešće to budu neke elementarne igre, vježbe oblikovanja, nošenja, penjanja, puzanja, povlačenja, kolutanja, preskakanja. Nakon zagrijavanja slijedi razgibavanje i istezanje svih mišića i zgobova da bi se što bolje pripremili za glavni dio treninga. Ovaj dio nam služi i za podizanje voljnog momenta kod djece jer nakon dobrog uvodnog dijela ona su spremna i koncentrirana za učenje osnovnih elemenata karatea. Na kraju treninga uvijek se organizira neka igra radi stvaranja natjecateljskog duha, bilo da je riječ o nekom obliku štafete gdje se koriste elementi karatea kod samih početnika ili kratko natjecanje u boljem izvođenju nekog elementa ili kate. Na kraju treninga slijedi istezanje i zajednički pozdrav.

Osnovna karate tehnika


Karate tehnika se dijeli na stavove, udarce, blokove, čišćenja i bacanja. Osnovni karate stav zove se yoi dachi.

images
images

Sljedeći stav koji učimo je zenkutsu dachi. (slika gore)


images

Nakon toga slijedi fudo dachi (borbeni stav).

images

Sljedeći stav je kokutsu dachi i tu završavamo sa osnovim karate stavovima.

images

Prvi blok koji učimo zove se gedan barai.

images

Nakon toga slijedi blok age uke.

images

Osnovni blokovi završavaju sa blokom koji se zove shuto uke.

images

Prvi udarac koji učimo zove se choko zuki.

images

Slijedi udarac oi zuki.

images

Osnovni udarac nogom zove se mae geri.

Ove tehnike su dovoljne za učenje prve kate i daljnje učenje i usavršavanje motorički zahtijevnijih karate tehnika.

images