• 18:00 – 22:00

Karate Klub "Centar"

images
Također objavljeno na portalu Rekreacija.hr. Piše: Davor Mrzak

Počeci karatea u Hrvatskoj

U Zagrebu je 1957. godine osnovan judo klub «Kata».
Kao i u većini europskih klubova, tako se i tamo vježbao karate.
Članovi kluba bili su: Berislav Jandrić, Emin Topić, Žarko Modrić, Nikola Pečko i drugi.
Korejski trener Trin Tan Tana prvi je demonstrirao karate vještinu u Hrvatskoj 1960. godine u dvorani Akademskog judo kluba "Mladost" u Zagrebu.
Tetsui Murakami je prvi japanski instruktor koji je održao seminar u Hrvatskoj 1964. godine, a njega su slijedili Yoshinao Nanbu (1967.), Tatstuo Mochizuki (1969.), Hanshi Chojiro Tani (1969. i 1970.), Yashuhiro Suzuki (1971.), Satoru Hanai (1972.), Taiji Kase (1973.) itd.

Krajem 1966. godine osnovan je karate klub "Lika" (od 1974. godine Karate klub "Polet").
Prvi hrvatski karate klubovi su 1967. godine udruženi u Karate odbor Hrvatske.
Prvi predsjednik Karate odbora Hrvatske bio je Žarko Modrić.
Karate savez Hrvatske osnovan je 1970. godine, a osnivačka skupština održana je u prostoriji Fakulteta za fizičku kulturu (sada Kineziološki fakultet) u Kačićevoj ulici u Zagrebu.
Prvi predsjednik Karate saveza Hrvatske bio je Radomir Potrebić.
Karate savez Zagreba osnovan je 1972. godine, a prvi predsjednik bio je Emin Topić.
Prva prvenstva Hrvatske i Jugoslavije održana su krajem šezdesetih godina u dvorani KUD "Kolo" na Trgu maršala Tita u Zagrebu.
Prvo momčadsko natjecanje u Hrvatskoj održano je 1971. godine u Ogulinu.
Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 1972. godine održano je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu i ŠD "Trešnjevka".
Kasnije su natjecanja održavana u ŠD "Dom športova".

Prvo juniorsko prvenstvo i prvo natjecanje žena u borbama održano je 1972. godine u dvorani Vojnog učilišta u Ilici u Zagrebu.
Prvo natjecanje u katama održano je krajem sedamdesetih godina.
U Splitu je 1968.godine održano prvo međunarodno natjecanje "Kup Jadrana".
U sklopu natjecanja održan je i drugi Europski međunarodni sudački seminar (EKU) na kojemu su za sudačka zvanja položili Berislav Jandrić, Emin Topić i Žarko Modrić.
Gost natjecanja bio je predsjednik Europske karate unije (EKU) Jacques Delcourt.
Reprezentacija Hrvatske imala je svoj prvi nastup u Zagrebu 1972. godine protiv reprezentacije Austrije.
Tijekom sedamdesetih boje Hrvatske i Jugoslavije branili su Jandrić, Jurjević, Mikulek, Vugrinčić, Matić, Donatović, Potrebić, Šafranić, Feitl, Kiseljak, Čelan, Smoljenović, Putnik itd.

U susretu reprezentacija Francuske, europskih i svjetskih prvaka, i Jugoslavije 1972. godine u Beogradu, jedinu pobjedu za Jugoslaviju izborio je Berislav Jandrić u borbi s tadašnjim europskim prvakom Sauvinom.
U Zagrebu je 1972. godine održan prvi republički sudački seminar na Fakultetu za fizičku kulturu, a predavači su bili Berislav Jandrić i Radomir Potrebić.

Prvi momčadski prvaci Hrvatske bili su 1973. godine natjecatelji Karate kluba "Tempo".
Prvi trenerski seminar održan je na Badiji 1975. godine u organizaciji Fakulteta za fizičku kulturu iz Zagreba.
Prvi nosioci dan -ova, crnih pojaseva, u Hrvatskoj su bili Berislav Jandrić i Žarko Modrić, koji su kasnije dodijelili dan-ove ostalim karatistima diljem Hrvatske.
1973. godine na kongresu Sveeuropske karate federacije (All Europe Karate Federation) u Saarbrückenu Berislav Jandrić i Jadranko Jurjević zastupali su Karate savez Hrvatske i sudjelovali na međunarodnom trenerskom i sudačkom seminaru. Berislav Jandrić sudio je na europskom prvenstvu AEKF-a 1973. godine u Saarbrückenu.

Od sredine sedamdesetih pa do kraja osamdesetih godina nastupili su crni dani za hrvatske karatiste.
Dominantnu vlast u hrvatskom karateu imale su osobe koje su radile protiv interesa hrvatskog karatea, hrvatskih natjecatelja, sudaca i klubova.
Formiran je i ilegalni savez. Osnivači ilegalnog saveza bili su disciplinski kažnjeni, a neki su se prestali baviti karateom.
Početkom domovinskog rata 1991. godine formiran je krizni stožer u sastavu Berislav Jandrić, Branimir Kuleš, Želimir Feitl itd.
Prvi predsjednik novoimenovanog Hrvatskog karate saveza bio je Branimir Kuleš, a Berislav Jandrić bio je predsjednik Sudačke komisije.
Uslijedila je borba za afirmaciju hrvatskog karatea u svijetu, jačanje hrvatske karate organizacije i izbacivanje iz te organizacije svih koji do 1991. nisu radili u interesu hrvatskog karatea.

Hrvatski karate savez primljen je u Europsku karate uniju 1992. godine u Nizozemskoj (Den Bosch), a u Svjetsku karate uniju (WKU) iste godine u Španjolskoj (Grenada).
Na Svjetskom kupu 1995. godine, zbog incidenta kojeg je izazvao Enver Idrizi i njegovi navijači, Hrvatski karate savez suspendiran je na dvije godine.
Na Izbornoj skupštini Hrvatskog karate saveza u Osijeku krajem 1995. izabrano je novo vodstvo.

Od osamostaljenja Hrvatske karate je, računajući europska i svjetska prvenstva, najtrofejniji hrvatski šport.
Hrvatski karate savez je na kongresu Europske karate federacije, održane u Bremenu 2003. godine, dobio organizaciju Seniorskog europskog prvenstva 2009. godine.
U Rijeci je 2004. godine održano Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo.

Na kongresu Europske karate federacije (EKF), održane na Tenerifima 2005. godine, Stjepan Čelan izabran je za člana Izvršnog odbora (EKF Directing Committee - Executive Board).

2009. godine na Kongresu EKF-a ( Zagreb) stiglo je još veće priznanje za predsjednika Hrvatskog karate saveza te je Stjepan Čelan izabran za Podpredsjednika Europske karate federacije.